vineri, 24 iulie 2015

Alimentatie

Cred despre mine ca reusesc sa pastrez o linie buna in ceea ce priveste alimentatia lui Andrei. In linii mari, ce am facut pana acum, suna cam asa:
-nu am pus interzis pe zahar, dar il evit pe cat posibil;
-nu am dat porc copilului, drept este ca nici noi nu mancam (Eu sunt singura care mai mananca asa ceva cand mancam la restaurant, ori cand imi da Diana ceva facut de ea cu porc-vita amestec. In casa nu exista, nu gatesc porc.);
-nu mananca prajeli;
-nu mananca chestii gatite cu rantas, prajeala, etc (nici noi);
-nu cumparam sucuri din comert (cu exceptia ORS-ului, cand a avut enterocolita);
-cumparam foarte rar-spre deloc- dulciuri procesate din comert (Biscuiti, mai exact. Uneori Eugenia. Nu a pus gura pe Barni & staff like that. In schimb a mancat inghetata, prima intreaga anul acesta, adica la 3 ani jumatate);
-da, a mancat pufuleti. Nu are interzis acum, dar a avut vreo 5 luni de zile. (regim desodat);
-nu prea mananca dulciuri nici facute in casa, nu pt ca nu i-as fi dat ci pentru ca, se pare, nu-i plac. (praji, chec, placinta, cozonac, etc-etc)
- Mananca orice fel de ciorba-supa. Mananca si felul 2, diverse. (are 1-2 zile/sapt peste. 1-2 spanac. legume cat cuprinde, de toate, din pacate nu crude. Crude nu se atinge de ele decat foooarte rar.)
- e mare fan lactate-branzeturi, ceea ce nu ma fericeste maxim, dar, nah!  Incerc acum sa-i introduc si lapte de quinoa, nu stiu daca-mi va merge. Nu-mi propun sa-i scot laptele, sunt sigura ca e bine ca bea, dar nu vreau sa ajunga la cantitati prea mari de lactate..
-mananca cu drag stafide, seminte de dovleac, seminte de floarea soarelui (miez, crud si neprocesat, evident!), goji, batoane raw vegan (descoperite in perioada de regim drastic prin care a trecut anul acesta), nuci, migdale, alune. Le iau de la Plafar, le amestec in recipiente mici, le consuma asa sau in combinatie cu iaurt si cereale (acestea).
-mananca ANUMITE fructe. Cred ca e normal sa aiba preferinte, eu zic merci ca le mananca si pe-astea.. Pepene rosu/ galben, mar, piersici-cand are chef, struguri-cand are chef, banane (o vreme nu le accepta, acum e ok, nici nu m-am agitat prea tare cu ele..). Kiwi, capsune, mango, caise, fructe de padure- le consuma, desi nu stie, va zic mai jos in ce fel..
-o data pe zi, dar nu in fiecare zi, bea aprox 1 pahar de suc. Facut atunci, pe loc, in casa. Cu ce am la indemana. Mere, pere, morcovi, ananas, sfecla rosie, portocala, struguri, etc-etc.. Orice.
-Pentru ca nu mai accepta mierea (in forma paine cu unt si miere, cum manca acum vreun an) avem mierea in limonada. Castigam -caci si lamaia e buna:)
-Daca va intrebati ce dulciuri mananca (totusi) ANDREI...in afara de cele mentionate deja, din categoria "tampenii" primeste : M&M (cateodata, doar cate-o bomboana din fiecare culoare, asadar 5 sau 6 (nu mai stiu cate culori sunt) ca desert dupa masa de pranz.), ou de ciocolata (jumatate, de preferat NU Kinder, ci din ala doar din ciocolata), baton Kinder felie de lapte. Ah, cum era sa uit, cerealele pt copii de la Nestle. Mama lor de pungi cu desene colorate, care fac copiii sa le smulga de pe raft! :) Dulcele sanatos este si el prezent, va zic imediat in ce consta si de unde il procuram noi.

Buuuun...acum va spun ce si cum cu dulcele si nu numai.
In perioada lui de regim a trebuit sa jonglam cu foarte putine alimente gata cumparate. Regimul nu suna ingrozitor, aparent: REGIM DESODAT. Spun aparent, pentru ca, daca va uitati pe etichetele produselor pe care le cumparati din magazine(pt copii sau pt voi) veti vedea ca foarte putine produse sunt cu 0% sare. Asa am aflat ca toti biscutii au sare, cerealele Nestle- nu mai vorbesc, iaurtul are si el, laptele la fel- dar astea au sarea naturala nu adaos, asa ca din ele avea voie, dar cu masura. Cu masura insemnand ca avea voie 1 iaurt si un pahar de lapte pe zi. Maxim. Pentru un fan lactate (cum va spuneam ca este) a fost cumplit de greu sa treaca prin asta. Pentru el, in primul rand. Pentru mine, in al doilea rand, caci mi se rupea sufletul sa-l vad ca ar vrea si nu pot sa-l las nici macar sa guste chestii pe care, pana-n problema lui de sanatate, le consuma.
Pe asta cu lactatele nu o puteam rezolva, ramanea sa o rezolv pe cea cu dulcele. Si aici am facut tot ce-am fost in stare sa inlocuiesc ceea ce manca (si avea sare, chiar si in cantitati infime) cu ceva care sa-i placa cel putin la fel de mult, dar FARA SARE. Si am gasit solutii.
Partea buna e ca aproape tot ce am gasit fara sare, este si fara zahar, asa ca am impuscat doi iepuri deodata.
Inca o parte buna este ca, o data descoperite, ele au ramas "dulcele" lui, gustarile lui, chiar si acum, cand nu mai este pe regim atat de drastic. (am trecut de la desodat la hiposodat)

Vreau sa le impartaesc cu voi, poate le veti gasi utile. Unele dintre ele pot fi facute in casa, daca aveti timp. Eu nu am, asa ca am ales calea usoara: le iau gata facute. Costisitoare, dar usoara!
Asadar va prezint batoanele Nakd. Raw vegan.


Noi ni le procuram din Naturalia, avem unul peste drum, dar le-am gasit si pe diverse siteuri. Biofair este unul dintre ele.

Apoi, alte batoane, tot dulci, vegan, bune.
Tot din Naturalia, dar le-am gasit si pe Vegis. probabil si pe cel de mai sus. Cred ca-n multe magazine bio le gasiti.

Mai sunt si ele
in afara de Naturalia, le mai gasiti si la enatural.

Apoi, ceva mai ieftine, dar care contin miere, de la Plafar, batoanele acestea:
(cu ocazia acestui articol, cautandu-le pe net, descopar ca sunt mult mai ieftine online. Din pacate descopar si ca batonul cu miere, are si..zahar..Bun asa, pe asta cred ca-l scot de pe lista in curand!)

Desertul "ciocolata", nu stiu de ce nu-l gasesc pe net (cred ca nu stiu sa-l caut), arata ca o ciocolata cu nuci in ea, dar fara cacao, cu nuci si curmale si nu mai stiu ce :)...Tot de la Plafar.

Daca vreti biscuiti fara sare (ei, bine, acest "model" nu are nici zahar) singurii gasiti de mine au fost unii de la Gullon, in Carrefour.
Arata asa:


Acum, cautandu-i, am descoperit o analiza a compozitiei, o gasitit pe Alege sanatos. Dupa ce-am cititi-o cred ca nu-i mai iau nici pe astia..
:))
Vedeti cum invat si eu cu voi deodata??:)
De siteul Alege sanatos habar nu aveam. Descopar acum ca poti cere analiza unui produs si ei o fac.


Rezumand..am pornit de la ideea recomandarii unor alimente sanatoase, v-am recomandat unele, pe altele le-am demontat in timp ce scriam despre ele:). Bun asa! Mai invat si eu. Poate invatati si voi cate ceva din ce-am scris. :)

2 comentarii:

  1. Si eu mult timp am evitat dulcuirile, iti dai seama ca acum la aoroape 6 ani nu mai am sanse sa fac asta, dar principiul de baza l-a inteles fara dulciuri, fara sucuri cumparate. Pufuleti cred ca a mancat in total , dar cu exagerare cam 5 pungi in viata ei. In schimb inghetata pare sa fie viata ei, ma intreb cand o sa se sature. Spor la alimentatie sanatoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oh, da, stiu sigur ca de la o varsta incolo nu mai este "under my control". Dar principiul incerc sa-l implementez. Si Andrei e lesinat dupa inghetata. Eram sigura ca asa va fi, de aceea am si amanat momentul de inceput, caci stiam ca va fi mare fan. :)

      Ștergere

eu. eu. eu.

Ma puteti citi si pe blogul nou, mai exact aici . Nimic schimbat, doar inca o casa. Deh, imi place sa am mai multe 😊😉