joi, 22 ianuarie 2015

dau din casa..

Intrebarile gen
-ce mananca crabii?
-cum se numeste puiul de gaina?
-cum se cheama judetul/ tara aia? (la nr de masini)
si multe altele la fel sunt la ordinea zilei.
La fel afirmatiile gen
-broscuta mananca musculite!
-puii de leu nu au coama ca taticul lor!
-masina asta este din Bulgaria. (recunoaste BG---se pare ca prin Bucuresti exista multe inmatriculate acolo...)

Va ziceam de cuvinte inventate..
Ce credeti ca-i o italiana? Nu, nu-i o limba, nu-i un locuitor, nu-i o masina, nu-i...
Indiciu?
Este ceva de mancare...
Ati ghicit??
Daca nu, va zic eu: este napolitana!
Logic, nu? Napoli..Italia...
Andrei cerea intr-o seara si nu intelegeam ce vrea...




Se uita la Vipo. S-a intors la ele, le are demult, le-a mai vazut candva, dar acum sigur le intelege mai bine (sunt recomandate copiilor peste 3 ani). Daca nu stiti ce-i aia, vedeti mai jos. Foarte misto facute si chiar invata ceva din ele. Orase, obiceiuri, tari...

De sarbatori a vazut IN FIECARE DIMINEATA Aventurile lui Bucsa. Acum a depasit momentul, cred ca le stie pe de rost:)
Din cand in cand mai vrea sa vada Shaun The Sheep.

In continuare la pc cu Andrei, la oua kinder (da, filmultele alea lungi in care desface unul nshpe oua...), uneori si numere, litere, bus. Tot mai rar bus.


A devenit iubitor de Lego. Face monster-trackuri din toate masinile Lego detinute. Ba chiar si din..avioane..elicoptere..
A mai abandonat puzzleurile, dupa ce cateva luni a facut cu disperare, multe si de multe ori pe zi.
In schimb isi ia singur culorile si sabloanele si deseneaza.
Este foarte bun in jocurile alea "gaseste diferenta". Stiti voi..ai 2 imagini si au x diferente intre ele, tu tre' sa le gasesti. Din 10 gaseste 9. De multe ori inaintea mea. (bine, io nu-s un reper bun, la oboseala inmagazinata greu mai vad ceva..)
Vrea sa numere in pozele din carti cate albine sunt, cate flori, cate..Nu in carti cu numere ci in cartile pe care le cititm. Vrea sa numere, el de la el pornire.
Vrea sa ii spun cand citim, la cuvintele scurte (gen casa, masa, zid, astea de 1-2 silabe) cuvantul..el citeste literele. La a 3-4-a citire recunoaste cuvantul. Mi-e clar ca e fff bun dpdv vizual, caci sigur nu il citeste ci doar ii retine imaginea si-o recunoaste. Nu doar in cartea initiala ci si daca-l mai gasim in alta carte.

Lipeste de nu mai poate abtibilduri cu masini. Intr-o disperare. Cat a fost bolnav a lipit de n-a mai putut. Nu s-a saturat, mai cere, mai vrea. Nu oricare, doar unele cu Cars- gasesc in selgros sunt 250 stickere la 5 ron. Super pret, jur! Mai lipeste si numere si animalute de la libraria de jos:)

S-a invatat prost. Adica..ma rog..ca sa respect adevarul..l-am invatat, caci doar nu singur a facut asta. Vrea sa stea desertul langa el la masa de pranz. Uneori am impresia ca mananca doar pt desert, ceea ce n-ar fi ok. Usor usor ii scot eu asta...mai ales ca la gradi nu e asa, deci se poate sa revenim si acasa la normal.

Vrea Oua Kinder pt surpriza. Surpriza ajunge, inveitabil, la baie, in cosul cu jucarii de baie. Numai masinile raman in camera, dar din astea am gasit f putine..asa ca baia e pliiina de jucarii mici din oua. La fiecare baie cada se umple de ele. Si de 4 masinute (inclusiv cea care-si schimba culoare de la cald la rece). Si de literele lui de lipit pe faianta. Si pana nu se joaca cu toate..nu se lasa dus din cada... Asta inseamna 20-40 minute.... Ca sa fie tacamul complet...m-a pus naiba de-am luat o spuma de baie care mai si coloreaza apa (de la DM, aprox 6Ron plicul, merge la o singura baie..). Face apa rosie si muuulta spuma. Am luat de vreo 5 ori, acu' cere mereu...

(invat si eu ca tre' sa ne gandim mai bine cand ii luam ceva..caci unele chestii dau dependenta..:P)

Desi are putine zile de gradi, astea cateva se simt. Incepe sa vrea ceea ce incercam noi de mult timp, sa faca chestii singur, fara ajutor.. Nu prea ne-a iesit cat a fost cu bona, pt ca..asta e, doamna prefera sa le faca ea pt el ca scapa mai repede. Dar asta era bine pt ea, nu pt dezvoltarea/independenta lui..asa ca acum, in sfarsit, facem si acasa si cand nu e cu noi, acelasi lucru. Il incurajam sa devina independent. Cat se poate la anii lui. Dar sigur se poate destul..oricum mai mult decat este el.(ma refer la imbracat, incaltat, mancat, mers la baie, etc-etc..).


Este in continuare extrem de legat de mine, ba chiar as spune ca este si mai lipit de cand a inceput gradi. Ceea ce, zic eu, este normal. Sunt reperul lui cel mai important, intotdeauna mama este asa. Iar acum schimbarile sunt foarte mari pentru el, stiu sigur ca-i este greu. Simt. Stiu.
Azi este a 4-a zi de gradi dupa pauza de boala. In primele 3 a plans la plecare, in masina nu mai plangea, ajunsi acolo incepea iar sa-i tremure buza a plans si ma STRANGEA maxim de mana/gat. Nu-mi dadea drumul. Nu ma pot smulge din mana/bratele lui, asa ca ii explic mult, stau cu el pana-mi da drumul, pana-mi da voie si-mi spune pa... chiar daca o spune cu vocea tremuranda...e important sa fie de acord  sa plec.  Am noroc sa am parte de intelegere de la educatoarea/directoarea gradinitei..si..well, mergem mai departe. Azi dimineata n-a mai plans, ne-a zis la un moment dat "Aducem haine de-afara si mergem la gladi". In masina..ii tremura buza si avea avea ochii mari si usor speriati... si ma tot intreba daca-l iau si-mi tot cerea sa-i spun ca stau si eu putin cu el... Cum spuneam..mergem mai departe...

Imi pare rau ca vremea asta oribila (bine, nah, stiu, e iarna, iarna-i frig, dar..stiti ca nu suport anotimpul asta!!!) nu ne lasa sa mai haladuim pe-afara prea mult. Abia astept sa se incalzeasca sa pot sa ma plimb iar muuult cu el, mai ales ca acum nu mai sta afara cat statea el in prima parte a zilei. Si mi-a zis ca vrea in parc... I-am promis ca mergem "peste 2 zile", cand vine sambata si duminica si mami sta acasa! Iesim..abia astept sa iesim impreuna!!!!

Pt deseara mi-a facut program. A zis ca "dupa munca lui mami, cand vine sa ma ia, melgem in calfoul si noliel sa facem cumpalatuli." N-am nimic de luat..dar sigur gasim ceva... Cica "vleau sa pun eu in cos ce vleau sa mananc". Bon, atunci asa sa facem!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

eu. eu. eu.

Ma puteti citi si pe blogul nou, mai exact aici . Nimic schimbat, doar inca o casa. Deh, imi place sa am mai multe 😊😉