joi, 19 mai 2016

aoleu si vai de mine...

Ma mir ca mai vrea in apa si azi. Caci vom merge si azi, sa incercam si celalalt instructor, dat fiind faptul ca seara trecuta a fost un fiasco. Nu pot spune ce a fost aiurea pentru ca totul a fost aiurea, cap coada. Singurul lucru bun este ca Andrei INCA mai vrea la inot, la acelasi bazin si ca INCA vrea in apa.
Pot sa va spun ca nu-mi imaginam ca o sa vad copii plangand, instructor si parinti urland la ei, amenintandu-i ca "daca nu intri in apa nu mai facem aia sau ailalta sau nu-ti mai dau aia sau ailalta" sau "de ce te-aduc la bazin, daca nu vrei sa inveti sa inoti?" etc-etc.. N-am vazut atatia parinti "ASA" la un loc niciodata. Nici nu inteleg, recunosc, acest stil de "parenting". Nu stiu de ce trebuie sa obligi un copil sa faca ceva ce nu vrea sau nu-i place sau...Sau nu stiu de ce trebuie sa o faci asa, cu urlete si cu amenintari.. Ok, poate ca se sperie toti la inceput, poate ca le e frica si plang de asta, dar unde mama naibii sunt normele de respect fata de entitatea aia mica din apa? SA-L AJUTI SA DEPASEASCA FRICA, SA FII LANGA EL, SA-L INCURAJEZI...

Cea mai mare problema, dupa pararea mea "neavizata" in materie de cum sa inveti copilul sa inoate: instructorul nu intra in apa. UN OM la vreo..??20..25 de copii??... Sigur, unii mai mari (8-9 ani), unii care stiau deja sa inoate...dar sa nu fie nimeni langa unul de 4 ani si jumate, intr-o apa de 4 m adancime..ma scuzati..dar nu mi se pare ok.
Am intrebat la un moment dat ce se intampla daca, dintr-un motiv sau altul, Andrei scapa de sub brate bagheta aia din? (ce naiba e ea facuta, nu stiu...caci nu intra cu colac, au o bagheta pusa sub brate.) Cica sare imbracat dupa copilul resepctiv, caci "s-a mai intamplat". Adica abia dupa ce incepe tzancul sa se scufunde si sa inghita apa..sare dupa el. Ma scuzati..cu atatia copii in bazin...nu cumva e posibil sa ratezi momentul? Ca poate taman esti cu ochii pe altul, caci nu stau adunati, sunt imprastiati in TOT bazinul, care are dimensiuni mari (ca doar acolo au loc meciuri de polo..hellouuuuuu)...

Cand l-am luat sa-l linistesc putin,instructorul mi-a spus "Asa n-o sa invete niciodata!". Alt destept. Am mai auzit asta de multe ori, de la unii-altii din jur, despre cum nu procedez bine si, de fiecare data, stiau ei mai bine cum, si s-a dovedit ca instinctul meu a fost mai bun decat ce "stiau" ei..atatia altii. Sa mai spui asta si cu el de fata..el care, cand a auzit, l-a apucat si jalea ca el vrea sa invete..de ce sa spuna ca nu o sa invete niciodata..
Sigur ca nu am pretentii sa fii citit carti de parenting domnul, ar fi absurd sa vreau asa ceva, dar macar o abordare mai prietenoasa cu copilul..
Pe de alta parte...cand ATATIA parinti din sala aia aveau aceeasi abordare ca el, cu proprii copii..nu pot decat sa consider ca pur si simplu este "incompatibilitate" in relatia el-noi... si atat. Cu altii merge tehnica asta, noua nu ni se potriveste.. That's all..

Eu una nu-mi amintesc ca nici macar o data sa-mi smulg mana din mana lui cand ma strangea si ma cerea langa el, nu-mi amintesc sa ii fi refuzat vreodata sa fiu langa el cand ii e frica, nu, n-am sa incep s-o fac acum!!!

Asadar..ce-a fost ieri...nu vreau sa repetam.
Vedem azi, cand inteleg ca e alt instructor si cu alta abordare. Care intra in apa, care e mai calm, care cica ar avea alt stil..Vedem..Daca nici azi nu merge..incercam in alt loc. Caci, cum spuneam, cel mai important lucru este ca ANDREI INCA VREA. VREA SI AZI.
:)


P.S.
Mai e una pe care o aud: e baiat, NU TREBUIE sa ii fie frica, NU TREBUIE cocolist (unde prin cocoloseala se intelege a fi langa el, supporting, cand te cere.), NU TREBUIE sa planga sau, daca plange, mai bine urli putin la el ca numai tzancii sau bebelsuii plang, NU TREBUIE..NU TREBUIE..

Te doare capul de cate sfaturi poti primi ca mama de baiat. Eventual de la oameni care n-au crescut in viata lor un baiat sau, si mai si, un copil. Te doare capul, pe bune! :))

18 comentarii:

  1. esti waaaaaaaay over protective. ca unul care a facut inot de performanta, iti pot garanta ca nu este deloc usor sa te ineci si ca doua guri de apa inghitite nu lasa traume ireversibile nimanui, baiat sau, si mai si, copil! ;)

    pe de alta parte, orice proces de invatare are si parti mai putin placute, nu este totul unt si miere. vrei sa inveti sa inoti? ok, atucni accepta ca s-ar putea sa ti se puna carcei, ca s-ar putea sa te lovesti cu capul de marginea bazinului cand inoti pe spate si nu esti atent la marcajele de pe tavan, ca s-ar putea sa iti iei prosoape ude peste spate si cur in vestiar. s-ar putea sa te usture ochii de la clor si urechile de la otita. nu exista sport perfect.

    pe de alta parte, ca tata vorbind de aceasta data, trebuie sa te obisnuiesti cu ideea ca nu poti fi in permanenta langa el pentru a inlatura orice lucru l-ar putea rani, la propriu sau la figurat. durerea face parte din viata noastra, indiferent ca ne place sau nu acest lucru.

    iar un barbat se formeaza, nu se naste. cand ies din pantecele mamei, nimic nu-i diferentiaza de fete, din acest punct de vedere. iar caracterele sexuale secundare ar trebui insotite si de un mod de a actiona in rand cu latirea umerilor si cresterii barbii. pentru ca degaba esti lat un umeri si ai barba daca nu esti in stare sa suporti un pumn in gura fara sa alergi la mama sa te consoleze...

    parerea mea! ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu pot sa cred ca, dupa ce-am scris nshpe randuri, cand sa public s-a dus comentul :(((

      Ștergere
  2. mai bagi un ban, mai tragi o data :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt sigura ca sunt departe de a fi over protective.
      Raspund punctual.
      1. Momentan nu vb de sport de performanta. Asa ca..s-or intampla toate pe care le-ai zis tu cand vrei sa faci inot/polo/whatever.. de performanta... Desi, iti spun ca am prietena cu copil de 9 ani la polo si ceea ce ai scris tu NU i se intampla. Poate s-au schimbat vremurile, George??:)
      Asadar, vorbim doar despre "a invata sa inoate". Iar asta se poate face si altfel, nu neaparat atat de abrupt. Fie el baiat sau fata.

      2. stiu f bine ca nu voi fi mereu langa el, sunt printre mamele alea de baieti care nu vor sa creasca un "prins de fusta mamei". Am intalnit destui in viata mea de adolescenta/femeie in devenire, mi-am jurat (cand am aflat ca pruncul din burta mea va fi baiat) sa nu creez asa ceva. Si fac tot ce stiu -pot, potrivit cu varsta lui, ca sa nu iasa asa ceva. Dar nu vreau nici sa-l cresc pe modelul "esti baiat n-ai voie sa plangi" "numai fetitele fac lucrul x" " nu veni la mine-n brate sa plangi ca esti baiat mare si doar bebelusii plang" etc-etc. Cred ca ambele modele sunt extreme. Habar n-am daca imi va iesi sa mentin echilibrul...eu incerc..

      3. Cum spuneam, cred ca ai inteles gresit niste lucruri:))): cand A este in grupuri de copii si apar tot felul de conflicte intre pustii din "gasca", eu stau pe margine si nu ma bag (sau ma bag doar daca vad ca risca sa-si sparga capetele sau dintii..), pentru ca interactiunile trebuie sa fie intre ei, nu consider benefica ineterventia adultilor in "problemele lor". Ba chiar sunt printre aia deranjati cand vad mame (cu precadere, dar am dat si de tati)care nu se pot abtine sa nu se bage ele.. Cred ca tb sa invete sa se descurce cu ce intalneste si cred ca, daca stau si ii rezolv eu conflictele/problemele, daca eu sunt aia care-i da solutii, va astepta mereu (adica si ca adult!) sa i le rezolve altul. Ceea ce ar fi nasol pt el.

      p.s.
      Am gasit si bazin cu abordare ok. Adica 2 instructori la 10-12 copii. In apa cu ei. Asadar se poate. :P

      Ștergere
    2. printr-un "bazin cu abordare OK" presupun ca intelegi un antrenor ale carui metode iti sunt tie pe plac, corect? adica tu vrei ca el sa invete ceva (si cred ca acest "ceva" nu se limiteaza la inot) doar intr-un fel care ti se pare tie ok. gresesc?

      Ștergere
    3. exista o modalitate extrem de simpla prin care il poti feri de antrenori mai putin dibaci, de bataile cu prospul in vestiar, de micoze sau otite: nu il mai duci la inot. :))) (gluma!- tin sa precizez asta pentru ca am remarcat ca la tine in dictionar, la litera G, cuvantul asta lipseste!

      Ștergere
    4. Da, George, la 4 ani ai lui, fac eu alegeri pentru el (in ceea ce priveste bazinul, gradinita, bona, mancarea pe care-o cunsuma, cartile pe care i le citesc..etc-etc). Da, stiu, sunt o mama ingrozitoare :)) (cred ca tocmai am invatat si eu acel cuvant nou mentionat de tine, ba chiar am reusit sa fac si eu o Gluma. Multumesc, niciodata nu-i prea tarziu sa-mi imbogatesc vocabularul:P)

      Ștergere
  3. Iti recomand Aqua Life Swim unde face fiica-mea (la metrou Piata Sudului). Sunt in permanenta 2-3 instructori cu ei in apa si-s chiar foarte ok ca si comportament. E o tipa, in special, destul de laudata. Iar preturile sunt decente, conditiile bune si am vazut ca fac copii de diverse varste.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Laura. Este foooarte departe de noi. Stam -momentan- in Pajura, munca mea e prin zona Baneasa..
      Vad ca arata foarte bine si tarifele sunt chiar mai ok decat unde Andrei a inceput de vineri. Am inceput la bazinul de la Facultatea de Medicina. Tot 2 instructori cu ei in apa, aprox 10 copii. In plus acum e si in grupa cu prietenul lui cel mai bun:).

      Ștergere
    2. Georgiana Mihailescu20 septembrie 2018 la 21:32

      Din pacate nu mai e demult asa la Aqua Life. In primul rand sunt multi caini de jur inprejurul bazinului. Seara sigur vor sarii la tine indiferent ca esti adult sau copil. Deci daca ai noroc sa intrii in bazin vei da de alte probleme: - miros ingrozitor de la instalatia sanitara iar pe marginea "bazinului" (defapt este o hala intr-o constructie veche) vei da de antrenori care nu stiu cum sa fuga mai repede de responsabilitati. Imi pare rau dar asta e adevarul.

      Ștergere
    3. Sunt multi caini din pacate in jurul caldirii. Seara sar la oricine iar hala acoperita si bazinul inprovizat nu ofera conditii prea bune.

      Ștergere
    4. Intre timp noi ne-am mutat si, vara trecuta, ama ajuns la AquaSwin..
      Mergeam pe timpul zilei, asa ca nu ma deranja f tare zona (dar nici nu ma incanta..), insa anternorii...pfff...Asa ca am renuntat.
      Vad ca si feedbackul vostru e la fel..

      Ștergere
  4. Nu cred ca definitia unui barbat e sa fie bruta sau dur sau curajos de fiecare data sau ca trebuie sa-si ascunda sentimentele. Si nici nu cred ca daca mama il asigura si reasigura de fiecare data ca e ok sa-i fie frica de chestii va fi mai putin barbat la maturitate. Dimpotriva. Imi place cum este crescut Andrei. E unul din baietii norocosi cu o astfel de mama.

    parerea mea

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc:)

      Exact asta este si pararea mea: "Nu cred ca definitia unui barbat e sa fie bruta sau dur sau curajos de fiecare data sau ca trebuie sa-si ascunda sentimentele.. ". Ba chiar cred ca un baiat crescut asa va fi un viitor barbat usor "schilodit", cu mari probleme in a-si exprima sentimentele, incapabil sa spuna "te iubesc" -sau poate si sa simta asta.. Sunt multe de spus..In rezumat..eu cred ca un copil crescut cu iubire si cu asigurari va fi capabil sa dea la randul lui, ca adult, ce-a primit.

      Ștergere
    2. eu nu am spus ca trebuie sa cresti o bruta. am spus doar ca trebuie sa cresti un barbat care sa nu iti planga la piept cand o sa si-o ia in bot. atat am spus. in rest, sunt de acord ca trebuie sa iti exteriorizezi sentimente, ca nu este rusine, barbat fiind, sa plangi etc. insa una-i una, alta-i alta.

      Ștergere
  5. axioma: TOATE mamele de baieti sunt mame ingrozitoare.

    RăspundețiȘtergere
  6. vio, ai procedat bine. Din pacate agresivitatea inca e ceva normal in romania, pentru mine insa nu e

    RăspundețiȘtergere

eu. eu. eu.

Ma puteti citi si pe blogul nou, mai exact aici . Nimic schimbat, doar inca o casa. Deh, imi place sa am mai multe 😊😉