miercuri, 25 iunie 2014

intamplari cu bone, trafic, dar si perle de colectie...

Foooarte multe s-au intamplat, se intampla, dar..cine mai reuseste sa scrie "la zi"?? Eu una nu. Prefer sa le traiesc pe toate si sa am pauza doar de tras nitel sufletul...vor ramane ele amintirile sa ma desfat cu ele cand o fi vremea...

Vreau sa scriu despre Andrei..macar franturi din dialogurile cu el...din povestile inventate de el...din intamplarile traite zi de zi...alea marunte, dar care fac deliciul zilei... Dar sunt asa de multe in acele 4-5 ore pe zi petrecute impreuna incat..desi imi promit sa le tin minte..le uit pana ajung la net si as putea sa le pun pe "hartie". De fapt nu le uit, peste ele vin in continuu altele si se aseaza asa..straturi straturi ca..foile de placinta! (da, asta-i singura comparatie pe care creierul mei usor obosit o poate scoate)
Am putin timp de vorba..ne pregatim de inchidere:)...caci ne luam o mica vacanta, asa ca imi iau si eu o vacanta de bloguiala si net. (nu ca nu mi-as mai fi luat si pana acum..:P)

Avem distractii maxime cu bonele, in acest minunat proces de cautare. La mine, ca intodeauna, recrutarea de bona s-a desfasurat in paralel cu recrutarea unui om la munca..asa ca, nah, ce sa zic, dublu fun! Am fost si certati pe tema "pachetului financiar" oferit si luati la intrebari inainte de-a afla numele cui suna.....nici n-are sens sa va spun cate si mai cate am tot patit. Invatam cu fiecare zi ca orice tzatza isi imagineaza ca poa' sa stea cu un copil si ca, daca l-a crescut pe-al ei sau si-un nepot pe langa, gata, e  calificata ca bona. Mai mult, incep sa confunde notiunea de bona cu cea de menajera..adica ele vor sa se"vanda" nu prin ceea ce ar sti sa faca cu copilul ci prin cat de bine calca sau de cate ori ne-ar aspira ele prin casa. Partea nashpa-pentru ele- este ca noi NU cautam asa ceva...ca noi avem tupeul sa ne dorim un om care vorbeste corect limba romana, care este centrat pe copil nu pe ce-i in casa noastra, care este capabil sa alerge 2-3-4 ore dupa un baiat de 2 ani jumatate...Din astea! Ce nebuni suntem, nu? Ca indraznim sa dorim asta...si ca refuzam sa ne lasam fraieriti de textele pe care le au doamnele...
"Ah, pai nu vreti sa fac si curat?"
"Doamna, eu as vrea, dar stiu ca NU aveti cand/cum pentru ca nu puteti face "treaba" decat cand doarme cel mic..altfel dvs este normal sa va petreceti timp de calitate cu el, nu sa ne faceti noua ordine-n dulapuri (gen).."
"Pai il mai las sa se joace si singur sau il pun la televizor...si va aspir, va fac curat, va..."
"Nu, doamna, nu dorim asa ceva.."
"Pai eu la familia unde-am fost...aspiram si cand dormea ala micu' ca ei nu se trezesc si daca se trezesc inseamna ca nu-s obositi destul.."

Sa spun mai departe? Nu..nu are sens...Si asta e doar o mostra dintr-un dialog scurt (ca p-asta chiar n-avea sens sa-l lungesc)
Am avut si persoane ok la cap, dar care nu-si realizeaza limitele fizice...si ne-am mai pierdut si asa timp..energie..minute Orange... Ca, nah, daca ai o problema cu picioarele si ABIA MERGI..de ce ai veni si ai pretinde ca poti alerga dupa un baiat de 2 ani jumatate...
Am avut si tzepe...gata, patem palma, dar apoi vine un sms de scuze ca "A aparut altceva". Cum e, mah, asta cu "a aparut altceva" daca ai batut palma?
Anyway...am devenit extrem de selectiva..Oricum prima selectie o face Andrei (ce bine ca face ela sta ca eu cred ca turbam daca eram chiar primul filtru..)...Apoi...daca aud o gherla opresc rapid conversatia..daca ma prind ca se incerca fraierirea, iar o opresc... Caci nu mai am nici chef si nici timp de pierdut...
Ce-o mai fi..Vom vedea...Va tin la curent...:))


Ma mai distrez si cu unii-altii prin trafic...Mai aud de la cate-un handicapat cum c-ar trebui sa stau la cratita acasa, desi el conduce ca o cizma si eu (fara sa ma laud!) chiar sunt o soferita buna... Mai imi iau cate-o injuratura si de pe la vreunul deranjat-ca-l-deranjez de la tenisul cu piciorul- jucat in mijloc de strada..La naiba, taman pe-acolo m-am gasit sa trec..


Mai ma minunez si de parintii/buncii/bonele de prin parc care-si TERORIZEAZA copiii dandu-le in continuu instructiuni despre unde/cat/cum sa se joace..."nu pune mana ca-i murder" "uite, ti-am zis?acum ti-a intrat nisip in sandale..ti-am zis ca te duc acasa daca faci asta" "du masina aia in dreapta , de ce s-o duci in stanga" "nu sapa acolo..nu vezi ca acolo nu e bine?" "fa-i loc baietelului, nu vezi ca el e mai mic?" (ha, lasa-l nene, ca Andrei isi face el singur loc!)...sau extremele "te pocnesc de te ia mama naibii" sau "iti rup urechile" sau "te ciufulesc acuma de nu te vezi" sau..si mai sis..."iti dau una de-ti invart capul pe loc"... Incep sa incerc sa invat (...) sa le ignor.. Si cata vreme nu se adreseaza lui A. e ok.. Ma rog, nu chiar ok, caci ma doare capul rau de tot de cat ma tzacane astea la creieri...
Vorba lui Andrei, cand eram intr-o seara la un loc de joaca unde doar al nostru chiuia si radea cand se dadea pe tobogan, "parca suntem intr-un laborator." Si venise "nebunul" care distrugea linistea...Nebunii...de fapt:))..caci si noi indrazneam sa ne hlizim maxim cu copilul....

Dar restul intampalrilor..si de aceea le-am lasat la final..sunt un delicu! Va spun! UN DELICIU!
Are texte de texte..nici macar nu ma prind cand a trecut de la propozitii simple la asa constructii de fraze, dar a trecut!
-E negru cerul, ooohhh..ce nori ...o sa ploua. Tlebuie sa ne adapostim undeva. Hai sa melgem intl-un magasin. Hai in Fablica de Jucalii (adica in magazinul Noriel, ca la el asta-i fabrica de jucarii..)
(eram in masina, mergeam spre carrefour orhideea)

-Vindem matizul, cumpalam Honda Civic. (trecea pe langa una din asta...)
La cateva minute..
-Nu mai vlea nici matizul, nici Honda aia...vindem si cumpalam un Opel DECAPITABIL (Da, era un Opel decapotabil!)

I-am zis la un moment dat ca la gradi va merge asa..cam cum merge mami la munca.. Merge, sta cateva ore acolo, apoi il luam acasa si ne jucam la fel ca si acum... In alt context , cand tot propunea el sa cumparam un BMW:), i-am zis razand ca pe ala o sai-l cumpere el lui mami cand va merge la munca:)) Logica lui l-a facut sa exclame:
-cand melge Andei la gadinitza, la munca, cumpala un BMW pentru mami!

(morala: aveti grija cum glumiti cu copiii, caci al nostru s-ar putea sa astepte sa fie platit la gradinita...)


Tragea de o usita de la rezervorul unei masini
-Mami, nu mai trage de ea caci se strica si vine nenea ala care are masina sa ma puna sa i-o platesc"
-Da Andei bani lui mami sa plateasca... si-mi intinde niste bani imaginari...

Il pregateam de marea ce va sa vina...si cu ideea de companie a lui T si a Anei..
-Si la mare o sa te joci cu T cu masiutele asa cum v-ati jucat si in parc, da, mami?
-Daaaa... Sunam pe Ana sa-i spunem "Andei si T se joaca cu masinile in curte...si se joaca la nisip, la plaja.. 
-Acum sa sunam?
-Acum! Volbeste Andei cu Ana!
ok...sun..nu dau de Ana..
-Nu raspunde, mami, are telefonul inchis..
-Sunam macar pe T sa-i spunem!!!
- T e baietelul ei si el nu are telefon..
-Cumpala Andei telefon lui T ca sa volbeasca cu el ...



Si astea sunt doar o parte...
Gata, plec...si ..cum va spuneam...ne auzim dupa vacanta!!


4 comentarii:

  1. Nu am experienta cu bonele dar cred ca dincolo de limba romana corecta, mai importante sunt limitele fizice. O buna conditie fizica a bonei salveaza copilul de plictiseala sau de accidente. Si in plus sa aiba imaginatie. Sa inventeze jocuri acolo unde nu-i nimic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O buna conditie fizica este si ea esentiala. Si imaginatia si -daca nu e imaginatie- cel putin sa fie capacitatea de a accepta ce ti se spune (bonei anterioare, care s-a imbolnavit si a tb sa ne despartim, i-am dat eu lista cu ce activitati pot avea...de toate, scrise, caci nu avea imaginatie dar era foarte deschisa...Si a mers. Sigur ca preferam sa inventeze si ea, ad hoc, dar macar a acceptat ce I-am dat si a si aplicat...)

      Dar LIMBA ROMANA VORBITA CORECT este foarte importanta. Andrei vorbeste mult si tot ce-i spui repeta si vrea sa stie ce-ia aia...Daca ai limita de 200 cuvinte in vocabular sau daca intr-o fraza ai 2 dezacorduri..e cam nashpa:). Noi am vb corect in preajma lui, iar el la 2 ani 7luni stie sa foloseasca corect verbele, face acord, ba chiar mai pune si-un conjunctiv ici colo..sau un conditional optativ..Si-mi place ca vb asa, si imi doresc sa ramana asa!
      :))

      Ștergere
  2. Nu zic ca nu este corect ce spui tu, cu limba romana, dar va invata de la voi sa vorbeasca corespunzator si apoi va corecta el bona. Cam asa fac copiii dupa ce mai cresc un pic.Drept este ca si eu mi-as fi dorit o bona cu veleitati de guvernanta, daca nu erau bunicii. Niste cunostiinte de ale noastre din Vrancea, angajasera prima data o bona romanca (4- 5 ani), apoi una filipineza cand s-a nascut al doilea copil, in final una finlandeza care oricum vorbea doar in lb. engleza. Avand o bunica disponibila non stop, adica la pensie si preocupata totusi. Insa ei doreau bona interna, sa doarma in camera cu copilul.Acum nu stiu ce mai fac si ce natie o avea bona lor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sa stii ca s-ar putea sa ai dreptate cu copilul care ajunge sa corecteze bona la un moment dat. Oricum..dupa cate doamne am vazut...am inceput sa-mi mai schimb si eu asteptarile... Adica am ajuns sa-mi doresc sa gasim pe cineva care macar sa stie sa abordeze un copil si sa fie corecta cu el si cu noi..Caci vad ca asa ceva este pasare rara:))
    Azi vedem o..unguroaica:)) Bine, vorbeste romaneste, dar cu accentual ala al lor..ma si amuza...sa vedem ce-o sa iasa....
    De cand am venit din vacanta am vazut (IAR!) in fiecare zi cate-o doamna...ma cam lasa rabdarea...:(

    RăspundețiȘtergere

eu. eu. eu.

Ma puteti citi si pe blogul nou, mai exact aici . Nimic schimbat, doar inca o casa. Deh, imi place sa am mai multe 😊😉