luni, 4 februarie 2013

1 an si 2 luni. Ieri!


Andrei se dovedeste a fi un mic fricos la mers. Asa credem/zicem noi. Desi merge super ok si singur, cand NU se prinde….atunci cand isi da seama ca a facut pasii fara sustinere, se lasa repede in fund sau in 4 labe sau (in cel mai rau caz) se sperie si pica. In weekendul asta, parca simtind ca a mai crescut cu o luna, a avut cateva tentative de mers singur…reusite si mult laudate de noi. (ca asa am citit ca e bine sa-l laudam ca sa capete incredere in el).
Daca la mers nu stam stralucit, la vorba suntem in cealalta extrema. Vorbeste de numa’! Si cand spun vorbeste ma refer la cele cateva cuvinte pe care chiar le foloseste pentru a denumi obiecte/chestii.
Primul in top este APA…pronuntata fie apa (f rar!), fie mapa sau bapa. Aude apa la robinet, o ia la picior catre zona de unde o aude spunand nonstop “bapa, bapa, bapa”… Aude dusul..da-i cu bapa-bapa…Vede sticlele de apa plata..da-i cu bapa-bapa…Vede poze in carti (reclamele la apa plata) iarasi da-i cu bapa…se opreste la usa de la baie si tot bapa-bapa..Si lista ar putea sa continue, dar zic sa ma opresc aici cu enumerarea!
Al doilea este CACA. Spus in doua feluri. O data foarte clar si categoric cand anunta ca a facut sau ca va face respectiva "chestie". Al doilea mod este cel in care denumeste diverse obiecte a caror denumire nu o poate pronunta bine..asa ca..porcusorul roz este caca, cartea este caca, revistele sunt caca, vasul de wc este caca… etc-etc
Mai are “uf” –cand pune mana pe teava de la calorifer si stie ca aia frige…sau cand pune mana pe sertar si stie ca s-ar putea sa-si prinda degetele..sau cand se joaca la usa si stie ca s-ar putea sa isi capseze mana…
In rest..clasicele papa- pt mancare, tata, mama…
A incercat de cateva ori si cucurigu, sau ihahaha….plus alte onomatopee… dar pe astea nu le pun la socoteala.
Vesnicele DA-I/DA-I/DA-I… cand vrea ceva. Si TeTeTe..care cred ca-i un fel de uite. Ah! Si un fel de GATA- care-i pronuntat “Ata”….

Ii face pusi lui Tati cand mergem la somn: isi duce mana cu palma la gura, isi pupa palma zgomotos si incearca sa trimita si el in aer pupatura…

Este sociabil –in continuare- cu copii in parc.
La jocurile din parc…este fan leagan, dar nu doar leagan, adica nu mai poti sta la nesfarsit acolo ca incepe sa intinda mainile sa-l dai jos si sa mergeti…Incearca sa se catere pe topogan..pe partea alunecoasa..evident!! Gaseste si-si baga degetele in tot ce inseamna surub, gaura, asa cum facea si pana acum…Vrea la iarba, la zapada, la pomi, la …tot ce e in jur. Cand o merge singur cre’ ca o sa facem jogging de jogging….Nu sta mai mult de cateva secunde intr-un loc!

Dar..a devenit foarte atent la carti. Isi ia cate-o carte de-a lui sau cate-o revista de-a noastra si vine cu ea la tine…sa “citim” impreuna… si daca stai si-i spui aia-i tanti, ala-i nenea, aia-i gaina, etc-etc…staaaaaaaaa….muuuult si le studiaza. Again and again and again…
Mananca. Tot. n-a fost o chestie din care sa-i dam si sa nu ia. Inclusiv ciorbita a la grec facuta de Diana. Sau tarta cu fructe. Sau chifteluta de vita (putin, da! Nu i-am dat mult!). se uita la noi cand mancam si vrea si el. Tot ce vede la noi …
Isi hraneste iepurasul, leul, ursul, cu canita lui… sau pe noi. (zilele trecute m-am trezit ca, in timp ce radeam ca nu mai stiu ce ghidusie facuse, mi-a infipt cana lui direct in gura! )
De altfel si jucariile pe care le rontaie ti le da si tie sa le rontai. Adica se opreste din ros cate-o chestie, se uita la tine in ochi si iti intinde obiectul direct catre gura. Adica "hai, ia si tu sa vezi ce bun este!".
Manaca cu mana bucatele mici de papa… In continuare e usor cam haplea, motiv pt care nu ii poti da bucata mai mare de mancare sa muste singur..tre’ sa controlezi cat musca..altfel te trezesti ca musca ditamai bucatasi o insfaca in gura, iar apoi, cu gura inca plina, tot mai vrea… plus ca vrea sa ingita seminemestecat..ca un curcan..si se ineaca..
Aici tre' sa mai lucram...caci efectiv nu stiu cum sa-i mai explic sa ia cate putin din mancare.. Uneori ma trezesc intrebandu-ma daca nu cumva ii dau prea putina mancare, caci parca e mereu infometat :)

Mesele lui, momentan, arata asa: laptic la trezire -dupa care, de obieci mai baga o tura de somn. Apoi masa de fructe + suc de fructe. P ela pranz legumele cu carnita si ceva desert..eventual baga si compot. O gustare pe la 16...de cele mai multe ori gris cu lapte -este fan gris cu lapte!!! Si inca o gustare cu iaurt si branzica si ceva fruct pe la 19-20... La culcare avem bibi culapte si cereale. Singurul moment in care ii dau cereale, de altfel.

Acu', ca am zis programul complet, pot sa trec la cel mai important lucru: este un copil fericit- sunt sigura de asta...pentru ca se vede pe el!! Si ne face pe noi sa fim niste parinti fericiti. Si ne naste pe dinauntru stari de bine si de zambet cum nu va pot spune.... :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

eu. eu. eu.

Ma puteti citi si pe blogul nou, mai exact aici . Nimic schimbat, doar inca o casa. Deh, imi place sa am mai multe 😊😉