luni, 15 decembrie 2014

Totul e joaca!

V-am mai spus ca, in ceea ce-l priveste pe Andrei, tot ceea ce a invatat a invatat prin joaca si /sau din pasiune. Pasiune a lui pentru ceva.
Ca sa recapitulez, foarte pe scurt. Pasiunea pentru masini (MAXIMA!) l-a ajutat sa invete culorile. Zic eu ca destul de devreme, adica pe la un an si jumate (maxim). Inca nu vorbea bine, cand se oprea la fiecare masina si o pipaia (si, da!, noi l-am lasat sa faca asta, chiar daca dupa pipait consumam un pachet de servetele umede ca sa-i stergem mainile..) si cerea sa-i spunem ceva. Ce sa-i spun? Evident ca i-am spus culorile. Si uite-asa..la varsta de care va spuneam...stia de catica -portocaliu; dadu - albastru; errde- verde; ohu -rosu; ghi- gri; ab- alb. (v-am zis ca era mic si chiar nu vorbea bine deloc..dar, paradox, stia culorile...). Pe la 2 ani le stia si pe celelalte (maro, bej, roz, mov) si incepea sa diferentize deschis de inchis.
Tot de la masini..pentru ca epuizasem partea cu culorile..si el se oprea in continaure la ele si le pipaia si le mangaia..a inceput sa dea de sigle...si, well, da, am inceput sa-i spunem si marcile. Iata asa pe la 1 an si 10 luni stia si marcile...mare parte dintre ele. In aceea iarna i-am desfintat definitiv carutul, asa ca pana la parc...sa tot invete marci de masini. Si in fata la Opera erau multe masini..so..a ajuns sa stie si Dodge-ul si Porsche-ul si Lamborghini...caci multe masini de fite apar cand sunt spectacole la Opera.... Avea 2 ani.
Tot iubirea lui pentru masini l-a facut sa-si doreasca cu ardoare chiloti cu Queen si Bucsa. Cum pampersi cu asa ceva nu existau..(slava cerului!) au aparut si chilotii solicitati, pe care, incet incet a inceput sa nu-i mai ude deloc "ca sa nu se inece pilotul" (asta cu pilotul a fost ideea bonei, iar eu am preluat-o bucuroasa). Avea 1 an si 11 luni cand am inceput. Era iarna, asa ca afara si la somn era tot cu pampers. La 2 si 5 luni am scapat definitv de ei. De atunci (acum are 3) un singur accident pe noapte si pana-n 5 pe timpul zilei. Yeah!

Ei...in mod indirect ..masinile l-au facut sa invete si literele. Asadar...masinile au adus chilotii cu Cars in viata noastra, asadar asezatul pe oala a devenit ritual, iar pe oala...dorea o carte. UNA ANUME. Aia cu litere, v-am mai zis de ea, de la Editura Litera. La 2 ani stia toate literele. Bonus: stia si numerele 1-10. Jur ca nu m-am prins cand...

Dupa ce-a invatat literele au inceput sa-l atraga mult toate chestiile scrise, adica, normal, cartile. Si uite-asa a inceput sa fie doritor de carti, de povesti, sa aibe rabdare sa-i citesti..mai intai carti cu putin scris pe pagina..ca acum, la 3 ani, sa stea sa-i citesti carti in care ai maxim o poza pe doua pagini. Si scris mic, si destul de mult.
(Asta in conditiile in care pe la 1 an jumate rupea tot ce era carte...)

N-o sa scriu tot/cum a invatat tot felul de chestii. Ce incerc sa subliniez este ceea ce am spus si la inceput: TOT CE-A INVATAT A PORNIT DE LA O PASIUNE DE-A LUI, ceva ce ii place. Cand nu-i place ceva, poti sta in cap si-n coada, ca n-o sa faca acel ceva. Mie una nu mi-a iesit... Poate ca nici n-am "metoda", dar cred ca nu doar de asta tine..

Well..de ce introducerea asta lunguta? Pentru ca ..aseara...am auzit si eu ceea ce-mi zisese Andrei ca l-a auzit (ziua, acum vreo doua sapt, cand eu eram la birou). Culorile in engleza. Hait! De unde? Pai...noua lui iubire...youtube-ul cu Andrei, filmuletele/cantecelele cu autobuz, degete, litere, numere. Astea sunt noile lui iubiri. Evident, sunt in engleza. Asa ca..le-a prins si pe-astea. Ajutat si de revistele Happy Magic English (de care va voi spune maine..poate; dar care palesc in fata pc-ului..).
In plus...numara pana la 10 in engleza. Tot de-acolo. In romana numara doar pana la 5, apoi le-ncurca. :) Da, paradox.
Si..cand ma gandesc ca..pe vremuri..astia care-si dadeau copiii la limbi straine de mici mi se pareau figuranti.. Nah ca am ajuns sa cred/pe vazute-verificate..ca, de fapt, daca ii inveti prin joc/cantec/etc...s-ar putea sa prinda cum nici cu gandul nu gandesti orice limba straina. Asa un simt au..frate...!!! :)



**********

In rest...ca sa va mai las si una-alta amuzante..
-Tati, inchide fereastra aia de acolo, de la x-ul ala!
(da, era in brate la Andrei, la pc, si-i dadea indincatii...)
-Acum mai am putina tleaba, asez masinutele astea aici, abia apoi vin sa mancam, mami. Asteapta-ma sa telmin tleaba."
(da, il deranjam cu o invitatie la masa cand el avea lucruri importante de pus la punct)
-Cele doua balene si-au croit cu glija dlum plin valurile mali si au ajuns la plietenul lor Daniel (un delfin), l-au imbratisat strans. Daniel le-a spus "ati avut drum lung si greu, micutele mele doamne?!"
(dialog in baie-cada; balenele sunt din oua de cioco, Daniel delfinul e din Jumbo..mare-mare. Il cheama Daniel pt ca are un desen animat cu un delfin Daniel)


***********


Altfel..v-am zis ca de Mos Nicolae a fost ca de Haloween? In sensul ca am vizitat cele doua farmacii de langa noi (vanzatoarele ne stiu pe toti si pe copil il si plac) si copilul a solicitat asa: in Helpnet "mai are doamna o prajitura din aia buna?" (de Sf Andrei ii daduse o praji; el nu uitase). N-a avut, dar a avut o bomboana. Am lasat-o sa-i dea. Apoi ..a zis sa mergem si in cealalta farmacie la "doamna aia care zambeste si ale baietel mai male ca mine". Cand am intrat a fixat-o si i-a zis direct "ai si tu o bomboana sa-mi dai?". ...I-a dat..turta dulce.. :) Iar ieri, ne-am intalnit cu o doamna dintr-un bloc vecin (si doamna l-a alintat cu tot felulde daruri pe Andrei de-a lungul timpului...) asa ca...vazand sacosele dansei le studia (cu privirea in prima faza). Apoi, intrebat daca doreste "paine buna de la Ana" a dorit..Si-a mai dorit si 2 mandarine, pe care le-a consumat pe loc. Muult mai bune decat alea din geanta mea, care nu erau acceptate cu 5 minute inainte.. :)) Eu nu stiu, zau, de ce i-am mai cumpara mancare..caci vad ca se descurca si singur:P

3 comentarii:

  1. Ce simpatic e el cu pasiunea pentru masini. Ca nepotul meu cel mare. Cred ca si acum, la aproape 10 ani s-ar juca tot cu ele. Ingrid a invatat numerele pina la 5 cu soacra-mea, dar are si un telefon de jucarie cu ecran unde le-a tot vazut si le stia si pe celelalte, dar nu in ordine. Fiindca-i foarte melomana, i-am facut un cintecel cu ele (pe muzica de la abcd) si in doua zile le stia in ordine. Acum le recunoaste pe toate, peste tot, in afara de 10 care o confuzeaza. :) Culorile le-a invatat de la creioanele colorate. La sigle de masini cistigati detasat, n-am ce face :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Numerele le stie de muult, dar nu numara.:) Adica pana la 5, le stie ordinea, dupa 5 totul e haos..:) Culmea e ca, dupa 10 (pe care greu l-a citit, ca-l tot citea 1 si 0...) stie 11, 12, 13, 14. Apoi se taie filmul:))

      Si, da, cu masinile eu am crezut ca este o faza. Nu e doar atat. A trecut prin faze: trenuri, aviaone, elicoptere. Au venit, au plecat..adica ii plac in continuare, dar moderat. Insa masinile...well..astea au ramas acolo, iubirea constanta si maxima. Oriunde ajungem (vizite) primul lucru pe care-l intraba "unde are x masinutele?". Si apoi le si cauta..le si gaseste..oricat de paradite sunt..le aduna pe toate...:))

      Ștergere
    2. Cu siglele cel mai tare a fost ca Andrei-tatal habar nu le avea...acum le viseaza:)) Le-a invatat de nevoie, le-a cautat pe google..atunci cand erau doar ei doi acasa si fi-su il punea sa-i deseneze...ghici ce?..sigle de masini:))
      Iti spunea "acum facem sigla de mazda. cu abastru." si daca nu stiai era tristete maxima. Sau daca incercai sa faci cu alta culoare..jar mancai:))

      Ștergere

eu. eu. eu.

Ma puteti citi si pe blogul nou, mai exact aici . Nimic schimbat, doar inca o casa. Deh, imi place sa am mai multe 😊😉