duminică, 28 octombrie 2018

Puzzelul meu de aventuri.


Cate lucruri "altfel" ai vrea sa faci, dar tot gasesti motive de amanare? La cate ai renuntat deja? Cate frici nedepasite ai? Cand ai simtit ultima oara ca danseaza endorfinele prin tine? 
Cand erai copil nu-i asa ca nimic nu era mai incitant decat sa explorezi? Daca locurile explorate erau "interzise" (deh, parintii sunt mereu vigilenti) nu era cea mai mare realizare sa incalci regulile, sa-ti invingi fricile? Ti-amintesti bataile iepuresti de inima, golul din stomac, care te cuprindeau atunci cand reuseai sa faci ce-ti doreai? Bucuria aceea intreaga si rotunda. 
N-a avut fiecare dintre noi, in functie de anii in care ne-am nascut, personaje preferate din tot felul de carti de aventuri? 
Eu una stiu ca m-am visat personaj din Jules Verne sau macar unul dintre Ciresarii lui C. Chirita. 
Candva imi doream ca viata mea sa fie o permanenta calatorie. Sunt prea multe locuri frumoase, ii spuneam unei prietene pe vremea facultatii- ca sa raman ancorata de unul singur.
Visam viata ca pe o insiruire de aventuri. Cu o casa-rulota, care sa strabata drumurile asternute sub roti. 
Sigur ca, iesita din adolescenta, viata mea a ajuns sa arate diferit de planurile copilariei. 
Dar chiar daca viata mea nu e o vesnica drumetie, calatoriile au ramas la loc de cinste. Este modul meu de a trai macar partial visele copilariei. 
Am foc la calcaie si scanteie in suflet. Si, cand ele se aprind si ard, "fug din oras". Fug aici, in Romania, cand timpul mi-e limitat. La mare, in Delta, la munte. Sunt atatea locuri frumoase.  

Iar cand vreau evadare reala si totala, aleg sa plec cat mai departe de tara, intr-un loc unde sa ma pot conecta cu natura. De viata traita intre betoane sunt destul de satula. 

Nimic nu-ti incarca mai bine bateriile decat timpul petrecut in natura. Iar daca, pe langa natura, ai parte si de contactul cu alta cultura, alta civilizatie, este perfect! Gandeste-te numai cum ar fi sa ajungi in Etiopia si sa vezi triburi primitive
Sunt multe locuri, pe pamantul acesta, din care poti alege. Poti alege plaje cu ape turcoaz in Cuba; poti alege insule exotice unde sa te pierzi in natura; poti alege un spectaculos circuit America de Sud, poti alege safari, expeditii, ascensiuni...
Trebuie doar sa te intrebi ce inseamna turism de aventura pentru tine. Ce inseamna aventura. Ce-ti doresti. Ce visezi. Apoi, ai optiuni nelimitate! Poti pleca pe cont propriu (desi genul acesta de turism nu l-as recomanda pe cont propriu) sau poti opta pentru una dintre variatele excursii personalizate ale celor de la Extreme Travel.
Alegerea mea, una dintre multele alegeri, cea de care vreau sa-ti povestesc azi, este o tara micuta, imbratisata si de Pacific, dar si de Marea Caraibilor. Cu lant muntos in care gasesti vulcani activi. O tara declarata Elvetia Americii Centrale. O tara pe care am avut privilegiul sa o vad candva, cand nu devenise inca legata de niciun nume din politicul romanesc. Da, Costa Rica.

O tara care, pe langa atuul unei pozitionari geografice excelente, il detine si pe cel distantelor mici, usor de strabatut. Ceea ce iti confera avantajul de a face astazi plaja, maine ascensiune, poimaine rafting si lista poate continua. 

Peste un sfert din teritoriul acestei tari este parc national. Nu unul singur, mai multe. Peste zece! Chiar si in zonele nedeclarate parc, natura este protejata. Cum este cazul ficusului acesta

Sa ziceam ca ai ales Costa Rica.

Indicat ar fi sa iti stabilesti cartierul general in capitala San Jose. De acolo ai acces catre toate celelalte 6 provincii, San Jose fiind a saptea. Trage-ti sufletul cand ajungi (adica dupa un zbor peste ocean si dupa o schimbare de fus orar). Te poti bucura de oras, este un oras cu cladiri coloniale, cu forfota de oameni, cu magazine, cu restaurante unde poti incerca mancarurile traditionale. Care sunt delicioase, jur! 


Pregateste-te pentru aventura vietii tale. Stai o zi, poate doua, daca vrei neaparat. 

A doua zi ia drumul catre raul Pacuare. Este in top 10 rauri pe care poti practica raftingul. Vei strabate cativa kilometri printr-o padure tropicala, asa te va duce cursul raului. Asadar imbini adrenalina raftingului cu bucuria privitului. O flora si o fauna cum in putine locuri din lume ai putea gasi.
Daca vrei sa fie maxima senzatia, stai pe locurile din fata. O sa simti drumul ca pe o "batalie" a ta cu raul, iar victoria te va imbata de bucurie.
Cand termini cu raftingul, te poti opri in Parcul National Braulio Carillo, unde poti admira privelistea alegand sa mergi pe deasupra parcului, cu telegondola.
Pentru o prima zi e destul? Poti sa crezi ca au trecut doar doua din vacanta ta si ai facut/vazut/trait deja atatea? 
Esti in estul tarii, adica pe partea unde Costa Rica e scaldata de Marea Caraibilor. Partea estica este ceva mai salbatica decat cea vestica, dinspre Pacific. Mergi catre Puerto Viejio, de unde ajungi in Parcul National Cahuita. Aici ai toate sansele sa ti se taie rasuflarea de emotie. Poate ca nu va fi adrenalina la maxim, dar cand vei vedea ce te asteapta vei intelege ca era de neratat. Marea descoperire pe care o vei face (promit ca va fi cu rasuflarea taiata!) va fi un imens recif de corali. Iti poti imagina ca o sa dai nas in nas cu niste imense broaste testoase? Dupa ce le vei saluta si vei merge mai departe, o sa fii absolut uimit de cate specii de pesti traiesc in acest recif. N-ai cum sa nu faci snorkelling, ca sa saluti si pestii. 
Daca tot am mentionat broastele testoase: continua-ti drumul si mergi catre Limon. Ai vrea sa ratezi un loc fabulos, unde nu poti ajunge decat pe calea apei? (ma rog, si cu avion, dar..zau, n-ar fi pacat?) N-ai vrea!! Este Parcul National Turtuguero. Locul unde multi voluntari desfasoara activitati intense pentru protejarea si salvarea testoaselor. Cazati in cabane, fara curent electric, in conditii de trai destul de precare, dar cu fete luminoase si foarte primitori. Te tenteaza sa incerci un caiac? Daca da, acum este momentul. Sa vezi ce bucurie va fi, cand vei descoperi cate-o laguna ascunsa, unde vei putea sa te opresti si sa faci plaja.

Au trecut cateva zile si parca ai trait cate poate un om sa traiasca intr-o luna.

Esti bronzat, ai inima la gat, abia astepti sa vezi ce urmeaza. Te intorci la San Jose. Mai bantui pe Avenida Principal, mai vezi niste cantareti ambulanti, mai zambesti catre trecatori, mai fotografiezi niste sculpturi celebre ale orasului..

Timpul curge altfel aici.

Oamenii, desi adesea grabiti si ei, inca raspund zambetelor.
Adormi, leganat de vocile strazii, cu gandul la aventurile ce te-asteapta in zilele ce vin.
E timpul sa incepi un traseu mai dificil, mai lung, dar nu imposibil. Vei merge de-a lungul raului Saverge, care strabate padurea tropicala. Vei vedea cum este sa iti croiesti drum taind cu maceta vegetatia care iti sta in cale. Vei observa cascade spectaculoase, nu-i asa ca nu vei rezista sa nu faci baie in ele? Nu ai cum sa rezisti. Pornirea de a-ti arunca hainele si se a ajunge sub dusul acela natural, este de necontrolat. Ar fi pacat sa o controlezi!!
Te simti ca un explorator, gata sa descoperi ceva nou si nemaivazut. Si descoperirea nu va intarzia sa apara. Un canion unde iti poti creste la maxim nivelul de adrenalina, facand coborari in rapel pe niste pereti aparent imposibili. Si daca mori de frica, invinge-ti frica, iesi din zona de confort, incearca! Nimic nu se compara cu sentimentul pe care ti-l da depasirea unei limite!
Raul Naranjo abia astepta si el sa se lase cucerit. Si sa te poarte in al doilea rafting al aventurii tale costaricane. Te va duce prin stramtori, prin zone absolut superbe, pe unde treci atat de aproape de peretii stancosi incat o sa simti cum inima iti sare din piept!
Esti in sud vest, pe o peninsula. Ai ajuns la Parcul National Corcovado, care gazduieste cea mai mare jungla din Costa Rica. Poti alege sa faci trekking prin jungla, poti naviga cu barca printre mangrove.

Pauza de adrenalina. Pe care o faci in Parcul Manuel Antonio. Plaje si golfuri spectaculoase


Chiar si aici, in civilizatie, poti face surfing, kitesurfing, windsurfing. Poti profita si de resorturi luxoase, caci este o zona destul de plina de turisti. Dar, hei, cine-a zis ca daca nu e salbaticie nu te poti trezi cu o iguana langa tine? 


Te pregatesti sa mergi inapoi in San Jose. O zi de pauza, in capitala, ar prinde bine.

Apoi te asteapta zona Arenal, La Fortuna. Zona a luat numele vulcanului activ de aici, un vulcan care emite permanent suvoaie mici de lava si fum. 

Cand il vezi parca realizezi, mai mult ca oricand, cat de mic esti in lumea aceasta mare. In jungla de aici sunt nenumarate trasee, inclusiv cateva trasee de tiroliana care te fac sa zbori efectiv pe deasupra ei. Poti face catarari, poti sa te plimbi pe poduri suspendate ale caror leganare o sa te faca (poate) sa ametesti putin. Poti alege sa te scufunzi in ape termale, caci aici sunt foarte multe izvoare termale. Sau, poti alege doar sa admiri privelistea, dupa ce te instalezi la unul dintre specialele locuri de cazare din zona.





Mai vrei? Mai poti? Hai ca mai poti! Pentru cateva zile de plaja, eu zic ca se mai gaseste energie. Fie ca alegi Samara, fie ca alegi Puntarenas, fie ca alegi Jaco sau oricare dintre celebrele plaje costaricane: toate sunt la Pacific, toate te vor uimi prin imensitatea lor.
***
Ar fi bine sa-ti iei macar trei saptamani pentru vacanta aceasta. Nici asa nu stiu daca vei apuca sa vezi tot. Eu nu am apucat, dar acesta este doar un motiv in plus sa mai merg o data.
Ce pot garanta este ca te intorci de acolo incarcat de energie. Pozitiva desigur!
Iar daca vrei sa te convingi ca tot ce am povestit eu este real, mergi si verifica la fata locului!
Pura Vida!

*Surse foto: extrem-travel si arhiva personala.



Articol scris pentru SuperBlog2018. Proba 10: Transforma-ti viata intr-o frumoasa aventura!


Sponsor: Extreme Travel and Adventure

2 comentarii:

  1. Wow! Dar te-ai documentat, nu gluma! Ori chiar ai ajuns pe-acolo? Eu am muncit trei ani în Brazilia. Mi-as fi dorit sa ajung la Cascadele de pe Iguazú, dar n-a fost sa fie. Si nici în jungla amazoniana nu am reusit. Mi-a ramas gândul acolo si speranta ca într-o zi o sa revin. Cine stie? Poate chiar într-un circuit personalizat. :)
    Bafta, Violeta! Frumoase descrieri!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 😊 Chiar am fost si am stat 3 saptamani. Aia care tine iguana de coada eu mi-s.😉
      Cu 10 ani in urma, drept e😁
      Brazilia!!!! Wow! Si acolo vreau! Bine, eu vreau si in Mexic si in Argentina si...Mai bine sa ma opresc aici cu lista😁.
      Multumesc. Bafta si tie si...sa ajunga macar una dintre noi int
      r-un circuit personalizat🤗

      Ștergere

eu. eu. eu.

Ma puteti citi si pe blogul nou, mai exact aici . Nimic schimbat, doar inca o casa. Deh, imi place sa am mai multe 😊😉